China voert investeringen in Wallonië op

03/07/2018

De komst van de Chinese e-commercegigant Alibaba naar Luik, en mogelijk die van de Chinese bouwer van elektrische auto’s Thunder Power naar Charleroi, is het resultaat van een langlopend partnerschap tussen China en Wallonië.

De jongste tien jaar investeerde China zowat 80 miljoen euro in Wallonië, waarvan een groot deel in zijn technologische platform, China Belgium Technology Center, in Louvain-la-Neuve. ‘Dat bedrag wijst op de creatie van een partnerschap tussen gelijken tussen beide landen’, stelt Michel Kempeneers, COO Overseas Export van AWEX. Dit agentschap probeert Waalse bedrijven te helpen exporteren naar China, en omgekeerd.

Die toenadering, de vrucht van tien jaar intense inspanningen, vertaalt zich vandaag in versnelde Chinese investeringen in Wallonië. Zo gaat Cainiao, de logistieke afdeling van Alibaba, een distributiecentrum van meerdere hectaren bouwen rond de luchthaven van Luik, gekozen voor zijn vlotte bereikbaarheid (de klok rond open, zeven dagen op zeven) en het kleine aantal vliegpassagiers. Naast Alibaba overweegt de bouwer van elektrische auto’s Thunder Power zich te vestigen op de vroegere site van Caterpillar in Gosselies. Hun buitenlandse investeringsprojecten tonen aan dat de Chinezen hun handelscontacten met Eurazië en Afrika willen opvoeren langs nieuwe zijderoutes, waar België op ligt.

Bijgevolg scheppen de Chinese investeringen in België mogelijk niet alleen honderden banen bij ons, maar lokken ze ook andere bedrijven uit het Middenrijk naar ons land.