Boortmalt grootste moutgroep ter wereld

25/11/2019

In 2018 al was Antwerpen de grootste mouterij ter wereld, nadat Boortmalt een vierde toren had gebouwd met een productiecapaciteit van 470.000 ton mout per jaar. Maar met de overname van concurrent Cargill Malt produceert de fusiegroep nu jaarlijks 3.000.000 ton, goed voor maar liefst 100.000.000.000 pintjes bier!

 

Het aantal mouterijen is gestegen van 11 vroeger, vooral in Europa, naar 27 nu, op vijf continenten. Zo kan er makkelijker lokaal aan de klanten, vooral de bier- en whiskyindustrie, worden geleverd. Een andere troef is dat de grondstof voor mout, namelijk gerst, voortaan ook lokaal kan worden aangekocht. Als de oogst tegenvalt op één continent kan een ander uitkomst bieden. Daardoor neemt de kwetsbaarheid van het bedrijf af.

 

In 1924 richtte de familie Thirionet Boortmalt op in Boortmeerbeek. In 1986 verhuisde het naar de Antwerpse haven en ontwikkelde zich na de overname van een graanoverslag-, een silobedrijf en Cargill tot de miljardengroep die het nu is. De fusie is economisch een slimme zet, want Antwerpen is altijd al een graanhaven geweest en dat was historisch belangrijk voor de bierproductie. Het hoofdkantoor en het innovatiecentrum blijven er trouwens gevestigd.

 

De Antwerpse site mikt op een verdere vergroening van het productieproces, met een halvering van het stadswatergebruik en zonnepanelen om 60 elektrische auto’s op te laden. Boortmalt kan er ook belang bij hebben gehoor te geven aan de oproep van vele kleine brouwers om speciaalmouten te leveren.

 

Santé!