Blueberry wordt eerste Belgische ruimtevaartgroep

02/07/2020

Door de fusie van Sabca met Sabena Aerospace is de grootste holding in de Belgische lucht- en ruimtevaart op poten gezet, onder toezicht van de federale overheid.

Sabca ontwerpt, ontwikkelt, vervaardigt en onderhoudt hightech onderdelen voor de grootste constructeurs van vliegtuigen en raketlanceerders ter wereld. Het bedrijf is in februari 2020 overgenomen door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de financiële arm van de federale overheid. Van zijn kant werpt Sabena Aerospace (het technisch filiaal van de vroegere luchtvaartmaatschappij) zich sinds 2014 op als een internationale partner op het vlak van onderhoud, nazicht en herstel van burger- en militaire vliegtuigen.

Volgens beide bedrijfsleiders creëren de complementaire activiteiten duidelijk synergieën doordat ze hun marktkennis kunnen delen en zich industrieel optimaal kunnen organiseren.

Door hun lot binnen Blueberry aan elkaar te verbinden leggen beide grote bedrijven de basis van het ‘eerste duurzame ecosysteem in de sector’ terwijl de Belgische verankering verstevigd wordt. Baas van Sabena Aerospace en nu van Blueberry, Stéphane Burton, onderstreept dat ‘deze nieuwe constructie strategisch het pad effent voor elk van haar huidige en toekomstige leden om activiteiten te ontwikkelen’. Elk bedrijft bewaart zijn beheersautonomie. ‘Het is de bedoeling samen méér te bereiken en onze infrastructuur en investeringen beter te laten renderen’, voegt Sabca-baas Thibauld Jongen eraan toe.

Blueberry is operationeel in meer dan 10 landen, met 1.200 werknemers verspreid over 12 sites, waarvan 4 in België.