Biowijn nestelt zich in bierland

02/07/2018

Wie België zegt, zegt bier. En hoe raar dat ook mag klinken, toch wordt in België jaar na jaar meer wijn geproduceerd. Het gaat de Belgische biowijn de jongste tijd bijzonder voor de wind. Dat bewijst de omscholing van Justine en Jean Galler, dochter en vader van het beroemde Belgische chocolademerk, en van Sophie Wautier, een ex-psychologe die in 2015 met biowijn is gestart.

Hoewel ze bedrijfskunde had gestudeerd om de familiezaak over te nemen, ontdekte Justine dat haar roeping elders lag. Ze besefte dat carrière maken absoluut niet voor haar was en dat het moederschap en tijd besteden aan haar gezin op de eerste plaats kwamen. In die dagen legde haar vader een wijngaard aan recht tegenover haar huis, bij Chaudfontaine. Ze gaf haar job in het chocoladebedrijf op en begon biowijn te produceren. Samen plantten ze in 2009 de eerste wijnstokken aan en wachtten daarna drie jaar – zo lang duurt het voor ze vrucht dragen – op de eerste oogst. In hun familiale hoeve in het Waals-Brabantse Saintes legden ex-psychologe Sophie Wautier en haar echtgenoot hetzelfde parcours af en startten ze in 2015 met hun project. De aanleiding? Een verblijf in Oostenrijk, een land met ongeveer ons klimaat waar wijnstokken almaar meer voorkomen.

Hun omscholing is lang geen alleenstaand geval. Hoewel de productie van biowijn nog recent en weinig verbreid is, gaat de professionalisering er snel op vooruit, zeker in Wallonië. In 2017 liep het areaal aan voor de biologische productie aangeplante en geregistreerde wijnstokken op tot 17 hectare, waarvan 14 in de provincie Luik.

Dat specialistenwerk heeft natuurlijk zijn prijs. Een fles rode wijn (Gamay, Pinot noir of Cabernet franc) van Justine en Jean Galler schommelt tussen de 40 en 80 euro. Van zijn kant verkoopt domein W. van Sophie Wautier, waar de Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier groeien, zijn flessen wijn voor ongeveer 25 euro. Maar je moet nog wachten tot 2020 voor je die kan proeven!