Besix, bruggenbouwer in Noord-Europa

16/06/2020

De Belgische bouwgroep BESIX mag in Noorwegen een 1.350 m lange brug leggen over het Mjøsameer én een belangrijk stuk autoweg bouwen.

Al zowat twintig jaar kan BESIX een mooi visitekaartje afgeven, waarop grote projecten overal ter wereld blinken. De laatste maanden hengelt de Brusselse hoofdzetel van de bouwgroep vooral in de koude wateren van Noord-Europa naar ambitieuze civieltechnische projecten. Eens te meer gaat het om waterbouwkundige constructies.

Nadat Besix (in joint venture met het Italiaanse Rizzani de Eccher) in minder dan een jaar de bouw van bruggen in Denemarken en Letland heeft binnengehaald, gaat het nu een belangrijk stuk autoweg van 11 km lang met vier rijstroken in Noorwegen aanleggen. Het project is vooral een uitdaging door de bouw van een 1.350 m lange brug over het Mjøsameer. Niet alleen is het dat grootste meer van Noorwegen, maar ook een van de diepste in Europa, tot wel 80 m diep op de plek waar het kunstwerk moet komen.

Het Belgische bedrijf heeft ook gekozen voor duurzame materialen, zoals hout. Dit huzarenstukje zou tegen eind 2025 klaar moeten zijn en wordt ongetwijfeld een nieuw iconisch merkpunt in het Noorse landschap.