Benedictinessen van Maredret lanceren ambachtelijke bieren

06/01/2022

Altus en Triplus, respectievelijk 6,8% en 8% alcoholvolume, kwamen de al aanzienlijke reeks Belgische trappisten- en abdijbieren aanvullen. Traditiegetrouw exclusief een ambacht in mannenabdijen. Voor het eerst sprongen nu ook zusters mee op de kar.

In 1893 verrees op een 15 ha groot domein in het Naamse Maredret een vrouwenabdij die leeft volgens de regel van Sint-Benedictus. Dringend restauratiewerk aan dak en muren bracht de zowat 20-koppige gemeenschap een vijftal jaar geleden op het idee om, in navolging van haar ordegenoten van Maredsous een steenworp verderop, een commerciële brouwer in de arm te nemen en samen een gamma van ambachtelijke bieren in de markt te zetten. Een primeur in het kloosterwezen! Jam, appelsap, koekjes, keramiek, weefwerkjes en miniaturen waren al te koop al in de abdijwinkel.

 

En niet zomaar bieren. De zusters en de familiale brouwerij John Martin vonden hun inspiratie bij de geneeskrachtige kruiden, in de moestuin en in de boomgaard. Ze keerden terug met spelt, laurier, salie, koriander, kruidnagel, jeneverbessen … die traditioneel in een kloostertuin groeien en perfect gecombineerd de heerlijkste bloemige aroma’s en delicaatste kruidige of houtige smaken opleveren. Nu al bedraagt de jaarproductie 300.000 flesjes maar binnen enkele jaren zou die oplopen tot zowat 3 miljoen.

 

Uiteraard mochten de zusters het definitieve brouwsel proeven. Ze zagen dat het goed was en met de zegen van de monniken van Maredsous schoot het project uit de startblokken.