Belgische wereldprimeur: onbemande zonneboot steekt Atlantische Oceaan over

09/05/2022

In september 2021 laat het 4 m lange droneschip Mahi 2 het Spaanse La Coruña achter zich. Tegen de verwachtingen in spoelt het op 15 maart 2022, na een tocht van 8.000 km, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, aan op een strand in Martinique. Volledig op de kracht van de zon en volgens vooraf ingegeven gps-coördinaten.

Zes vrienden burgerlijk ingenieur aan de KULeuven werkten zes jaar aan het project. Naast hun studie hadden ze de zin, vonden ze de tijd en beschikten ze over de vereiste complementaire vaardigheden om Project Mahi een gerede kans op welslagen te gunnen. Toegegeven, zowat 1.300 km vóór de geplande eindbestemming, Guadeloupe, viel de satellietverbinding uit. Ze vreesden het ergste. Tot enkele weken later een foto van de gestrande drone binnenkwam. Meteen het vliegtuig naar de Caraïben op om de data te recuperen en de terugkeer – die inmiddels veilig is verlopen – van het vaartuig voor te bereiden.

Zo is aangetoond dat een onbemand vaartuig op louter zonne-energie perfect duizenden kilometers in volle zee kan afleggen en tegelijk atmosferische, oceanografische en andere data kan verzamelen die van belang zijn voor het wetenschappelijk onderzoek. Liefst twee terabyte aan beelden en onderwatergeluiden hebben mee de oversteek terug naar België gemaakt.

De kiem van succesvol en grootschalig geautomatiseerd zeetransport is gelegd.