Belgische wandelstokken in allerlei kleuren en … geuren

11/12/2018

In zijn atelier in het Waals-Brabantse Lillois vervaardigt meester-schrijnwerker Pierre Vanherck pareltjes van puur vakmanschap: prestigieuze wandelstokken. De productie is beperkt, het resultaat daarentegen lokt almaar meer klanten van ver buiten de landsgrenzen.

Toch laat niets uitschijnen dat deze elektromecanicien zich zal toeleggen op de fabricage van wandelstokken wanneer hij na 18 jaar zijn job opzegt. Hout is zijn ware passie. Hij volgt een opleiding bij de beste ambachtslui. Een tijdlang maakt hij hoogwaardige hedendaagse meubelen. In 2003 legt hij de hand op een voorraad kostbaar hout uit eind 19e eeuw dat bestemd is voor de productie van … jawel, wandelstokken. In 2004 kaapt zijn eerste telg een prijs weg op het Brusselse salon voor kunstambachten, ArtisanArt, de start van een onverwachte en duizelingwekkende carrière.

Wie dacht dat dit artikel volledig uit de tijd is, heeft het mis. Ja, de withouten exemplaren van opa vroeger hebben afgedaan. Naast gewone steunstokken is er nu vooral vraag naar verfijnde en tijdloze kunstvoorwerpen. Zoals rijzige schachten uit palissanderhout, bekroond met een knop bezet met diamanten en versierd met edelmetaal. Soms bevat de knop een pen, flesje whisky, mes, horloge of sigaar. Opvallende creaties waar dandy’s al ‘s mee pronken. Er zit zelfs eentje bij die door de lichaamswarmte een lekker parfum afgeeft …

Wist je dat Pierre Vanherck een van de barons Rothschild en paus Benedictus XVI onder zijn gerenommeerde klanten mag rekenen?