Belgische start-up is een revolutie voor satellietgeleiding

14/04/2022

Veoware Space is gespecialiseerd in de geleiding van kleine satellieten. Dankzij de steun van het ESA (Europees Ruimtevaartagentschap) en de EU werd een eerste satelliet uitgerust met een ultra-innovatief systeem, dat op punt werd gesteld door twee Belgische ingenieurs.

Het succesverhaal van Julien Tallineau en Julien Demonty begon in 2018, in een eenvoudige garage. De sector van kleine satellieten was in volle groei in het Californische Silicon Valley en de twee Brusselaars zagen er een kans in om de Europese markt, die toen nog weinig aangeboord was, te gaan exploiteren. De twee lucht- en ruimtevaartingenieurs, die in 2010 afgestudeerd waren aan de Universiteit van Luik, lanceerden dus een start-up die ze Veoware Space doopten.

Een satelliet beweegt zich door de ruimte aan een permanente snelheid van 8 km per seconde. Om precieze foto's te nemen is er dus een geleidingssysteem nodig waarmee de satelliet zich zeer snel kan oriënteren. De twee Belgische ingenieurs zijn er als eerste in geslaagd om een miniatuurversie van een geleidingssysteem te maken, dat geschikt is voor heel kleine satellieten.

Met dat technische meesterwerk konden ze het ESA overtuigen. Als kers op de taart kreeg de start-up ook financiële steun van de Europese Commissie.

En zo mochten de twee Brusselaars de lancering bijwonen van een eerste satelliet die werd uitgerust met hun systeem. De satelliet werd mee de ruimte in genomen door een Space X-raket van Elon Musk, vanop de Amerikaanse lanceringssite Cape Canaveral.

Dankzij dit eerste succes ziet Veoware Space de toekomst rooskleurig in: hun orderportefeuille raakt gevuld voor de komende maanden én jaren.