Belgische rolstoelen rollen van de band in India

13/09/2016

Het Belgische bedrijf Vermeiren opent op 7 oktober een nieuwe vesting in Sricity, India. De rolstoelenproducent wil hiermee niet alleen zijn productie uitbreiden, maar ook zijn marktaandeel vergroten. Voor het bedrijf wordt dit de vierde fabriek, na één in België, China en Polen.

De vraag naar rolstoelen in India is bijzonder groot. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben er nood aan,  maar slechts 10 tot 15 percent daarvan worden bediend door Indiase en overzeese bedrijven. Vermeiren wil een deel van de bestaande markt in het land overnemen, maar tegelijkertijd wil het bedrijf nieuwe markten aanboren.

“De nieuwe fabriek in Sricity moet de markten in het Midden-Oosten, Azië en Europa veroveren de komende vijf jaar”, aldus Patrick Vermeiren, CEO van Vermeiren Group NV. “Toch zal ongeveer 40 percent van de productie ook verkocht worden in India. Het bedrijf opent ook een onderzoeks-en ontwikkelingscentrum (R&D) in de vesting. Deze zou werken met het wereldwijde R&D team voor mondiale producten en specifieke projecten in India.”

De eerste fase van de fabriek ligt nu achter de rug met een investering van 5,5 miljoen euro waarmee 30.000 rolstoelen geproduceerd worden. In een volgende fase investeert het bedrijf 4 miljoen euro om de productie van rolstoelen te verhogen en er worden ook 25.000 ziekenhuisbedden gemaakt. Deze uitbreiding gebeurt normaal in 2018.

De nieuwe vesting in India moet niet alleen zorgen voor een verminderde kost, maar ook voor de diversificatie van producten. De locatie van Sricity werd gekozen omdat de stad gemakkelijk toegankelijk is met dank aan de nabijheid van verschillende havens, luchthavens en autosnelwegen.