Belgische Pfizer-site produceert vaccin tegen COVID-19

12/11/2020

Farmagroep Pfizer heeft Puurs in de provincie Antwerpen gekozen als een van zijn twee sites om het vaccin te produceren dat momenteel wordt ontwikkeld tegen COVID-19 en dat 90% effectiviteit claimt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn momenteel wereldwijd 10 klinische onderzoeken in fase 3, waarvan die van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, van diverse Chinese laboratoria en van het Britse AstraZeneca, dat samenwerkt met de universiteit van Oxford.

Pfizer (VS) en BioNTech (Duitsland) maakten als eerste de voorlopige resultaten van die fase 3-tests bekend en stelden dat de effectiviteit 90% is. Fase 3 gaat de homologatie net vooraf en het zou het eerste RNA-vaccin voor de mens zijn dat wordt gehomologeerd.

Het voordeel van een RNA-vaccin is dat er in het lab geen pathogenen hoeven te worden aangemaakt en dus geen cellen om ze te ontwikkelen, wat de productietijd aanzienlijk verkort. Bij die nieuwe technologie worden in het lichaam stukjes genetische instructies ingebracht, zogeheten mRNA (een molecuul dat eiwitten kan maken). Na vaccinatie gaan onze cellen daarmee aan de slag om antifstoffen tegen het coronavirus te produceren.

Keerzijde van de medaille: het vaccin moet op erg lage temperaturen worden opgeslagen, wat een bijzondere logistiek vereist voor zowel de bewaring als het toedienen.

Het vaccin, dat wacht op homologatie door de gezondheidsinstanties, wordt al geproduceerd in Puurs en in de Amerikaanse site van Pfizer in Michigan.

Hoge verwachtingen dus in de strijd tegen het coronavirus!