Belgische jeans duurzaamste ter wereld

11/02/2021

Met de recyclage van versleten jeans brengt een Belgisch bedrijf veel milieuvriendelijker kwaliteitsspijkerbroeken op de markt dan die tot nu toe te koop zijn.

De productie van klassieke jeansbroeken is uitermate vervuilend. Spijkerstof krijgt immers allerlei chemische behandelingen om ze te verven, waterdicht te maken (kunstharsen, formaldehyde) of ze een verouderde of afgewassen look te geven (chloor, kaliumpermanganaat). Om nog te zwijgen van de gebruikte hoeveelheid water, waarmee je voor één jeans een olympisch zwembad zou kunnen vullen.

Met de steun van Wouter Torfs en Anne Chapelle gaat een Antwerps bedrijf de uitdaging aan jeansbroeken zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren.

HNST staat in het Engels voor honest

Het eindresultaat is spijkerstof dat voor 56% bestaat uit recyclagemateriaal van katoenvezel. Het enige merk ter wereld haalt een dergelijk percentage! De overige 44% is op-en-top milieuvriendelijk katoen, tencel en eucalyptuscellulose van Europese makelij. Topman van HNST Lander Desmedt: ‘Die materialen zijn nodig om de broeken stevig te maken, want met alleen recyclagemateriaal zouden ze van mindere kwaliteit zijn en makkelijker scheuren of gaten krijgen.’

In de winkel of op de website zijn al zes modellen voor vrouwen en zes voor mannen te koop. En geleidelijk zou het assortiment uitbreiden met even duurzame T-shirts, kousen en onderkleding.