Belgische hangcultuurmosselen van commerciële zeeboerderij voor Oostduinkerke
In 2021 startte de Belgische retailgroep Colruyt met de bouw van de eerste innovatieve zeeboerderij in de Belgische Noordzee waar nu een duurzaam kwaliteitsproduct wordt gekweekt: hangmosselen.
Traditioneel komt het gros van de mosselen die we in België in de winkel kopen of op restaurant eten uit Zeeland in Nederland. Maar dat verandert stilaan. In de Westdiepzone, zowat 5 km voor de kust van Oostduinkerke, bleken de omstandigheden optimaal om te investeren in aquacultuur. Onder het wateroppervlak werden touwen aangebracht waar de mossellarven zich aan hechten. Die groeien daarna uit tot babymosseltjes van één of twee centimeter. De grote hoeveelheid plankton en andere voedingsstoffen levert na 1,5 jaar een lekker volle vlezige mossel op met een smeuïge lichtzilte smaak.
Hangcultuur biedt tal van voordelen tegenover bodemcultuur. Zo zijn de mosselen dubbel zo snel volgroeid, stimuleert ze de biodiversiteit in en rond de kweekzone omdat de mossellijnen dienstdoen als schuilplaats voor vissen en allerlei ander zeeleven en wordt bij het oogsten de bodem niet beschadigd.
De vraag naar evenwichtige en lokaal geproduceerde mosselen en andere mariene eiwitbronnen zit in de lift. De retailgroep ziet ook potentieel voor boerderijen waar zeewier en oesters worden gekweekt.