Belgisch studiebureau werkt mee aan de uitbreiding van de Parijse metro

11/10/2017

Het Belgische studiebureau Sweco gaat meewerken aan het Parijse metronetwerk ‘Grand Paris Express’. Het zal het onderhoudscomplex van ‘Lijn 15 Oost’ ontwerpen en instaan voor het project management.

Het nieuwe metroproject in de Franse hoofdstad is het grootste van Europa, met 200 km nieuwe ondergrondse metrosporen en 68 nieuwe metrostations. Daar hangt natuurlijk ook een flink prijskaartje aan vast: 25 miljard euro. Het project heeft als doel de stedelijke expansie te ondersteunen, de luchtkwaliteit te verbeteren, het verkeer vlotter te doen verlopen en het openbaar vervoer efficiënter te maken.

De nieuwe lijn zal de buitenwijken Saint-Denis Pleyel en Champigny verbinden via een nieuwe ring rond Parijs. Daarbij is het onderhoudscomplex van cruciaal belang, aangezien het wordt uitgerust voor het onderhoud van de infrastructuur en ook zal dienen als opslagruimte.

‘Lijn 15 Oost’ zal in verschillende fases geopend worden tussen 2025 en 2030. Sweco gaat meteen aan de slag en werkt op haar zijn beurt ook samen met Britse en Franse ingenieurs en architectenbureaus. Het Belgische studiebureau zou werken ter waarde van 10,5 miljoen euro verrichten in dit grootschalige project.

Het is niet de eerste keer dat Sweco een opdracht krijgt van de ‘Société du Grand Paris’. In 2016 was het verantwoordelijk voor het project management en ontwerp van Lijn 17, een nieuwe metrolijn van 20 km met 5 nieuwe stations.