Belgisch biotechbedrijf nu bij de grote jongens

18/02/2021

Met de steun van farmareus Pfizer denkt een Luiks biotechbedrijf zijn behandelingen van auto-immuunziekten wereldwijd in de markt te kunnen zetten.

Biofarmabedrijf Imcyse, gevestigd op het universiteitsterrein Sart-Tilman in Luik, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen ernstige chronische auto-immuunziekten. Bepaalde ziekten die niet anders te behandelen zijn, kunnen met immuuntherapie preventief worden genezen. Concreet spreken we over therapeutsiche vaccins waarbij ‘het afweersysteem wordt gereset of opnieuw ingesteld om de afwijkende respons te neutraliseren’, legt CEO Denis Bedoret uit.

Het akkoord dat pas met Pfizer is ondertekend bepaalt dat het Luikse bedrijf de preklinische ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor reumatoïde polyartritis (een ontstekingsziekte die geleidelijk de gewrichten vernietigt) zal afronden. Die behandeling zou over 2 à 3 jaar bij mensen mogelijk moeten zijn.

Nog een behandeling gebaseerd op dezelfde technologie is die voor diabetes type 1 (hyperglykemie te wijten aan insulinetekort). De klinische studies zijn al goed gevorderd. Insuline-inspuitingen zouden voor erg jonge kinderen niet meer hoeven. En in 2021 zou ook een nieuwe klinische studie over multiple sclerose moeten opstarten, nog een ernstige en voorlopig ongeneeslijke chronische ziekte.

Er wordt veel verwacht van deze technologie die eenvoudig te produceren en goedkoop voor de patiënt zou zijn.