Belgisch bedrijf zet industrieel afval om in energie

23/03/2022

Het ontwerp en de bouw van verbrandingscentrales om biomassa om te zetten in groene energie zijn al decennialang een zaak van familiebedrijf Vyncke uit het West-Vlaamse Harelbeke. Nu legt het zich toe op het gebruik van niet-recycleerbaar restafval uit de industrie als energiebron.

In 2011 installeerde Vyncke in Singapore in een 100 ha groot park een soort ondergrondse verbrandingsketels die snoeiafval van planten omzetten in stoom voor elektriciteit. Met de restwarmte werd de tropische serre in het park gekoeld. Die verwerking van biomassa gaf het bedrijf internationaal naam en faam. In 2020 introduceerde het een soortgelijk project in het Zeeuwse Sirjansland. Daar zijn nu kleinschalige tuinders die hun kassen verwarmen met een biomassainstallatie van Vyncke. De CO₂ uit de rookgassen vangt ze op, filtert ze uit en injecteert ze uiteindelijk terug in de kas. Een economisch rendabel model.

De doorbraak forceerde Vyncke echter met zijn omzetting van niet-recycleerbare industriële restfracties van papier, karton, plastic, rubber en hout in energie, zogeheten teruggewonnen vaste brandstoffen. Het Zweedse stadje Säffle bijvoorbeeld verwerkt dat afval tot warm water voor het stedelijk warmtenet. In Zweden, Thailand en het VK is deze SRF-technologie (solid recovered fuel) van Vyncke al een feit, Frankrijk volgt. En het potentieel bij bedrijven en in landen is groot, zeker met de groeiende afvalberg en de almaar strengere klimaatregels om afval milieuvriendelijk te verwerken.