Belgisch bedrijf koploper in robotica

30/06/2021

Sinds enkele dagen heeft een apotheek in Péruwelz een bijzondere assistent in dienst, namelijk Docky. Het is een menselijke robot, die de klanten verwelkomt, kijkt of ze hun masker wel dragen, adviseert en begeleidt. Deze originele ervaring leert ons dat België op het vlak van menselijke robotica boven andere landen uitmunt.

 

Eigenlijk ‘telt België in de wereld het grootste aantal menselijke robots in de zorg, vóór Japan’, volgens een van de CEO’s van het Oostendse bedrijf gespecialiseerd in roboticaoplossingen Zora Bots. Want hoewel een Japans bedrijf, SoftBank Group, het lichaam creëert, is het ‘brein’ ontworpen door Zora Bots, dat de software levert die de meeste menselijke robots op aarde leven inblaast.

 

Het bedrijf ontwikkelde verscheidene programma’s, waarvan Zora het meest verspreid is. Het is een kleine humanoïde, 27 cm lang. Vooral de gezondheidszorg (geriatrie, revalidatie, pediatrie, alzheimerafdelingen, begeleiding van autisme …) maakt er dankbaar gebruik van. Meer dan 200 ziekenhuizen en gezondheidscentra in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Australië hebben hem binnengehaald.

 

Dan heb je nog Pepper, de butler, voor de klantenontvangst in onder meer warenhuizen. Hij vindt zijn weg terug op bepaalde plaatsen, kan producten herkennen en klanten naar een bepaalde plek meenemen. Zijn ontwerpers beweren dat hij gemaakt is ‘om te animeren, een nieuwe beleving te bieden, te ondersteunen en te helpen bij repetitieve taken’.