Belgisch bedrijf helpt toegang tot internet vergemakkelijken.

08/04/2021

In twintig jaar is het Belgische bedrijf EHP (Euro Heat Pipes) uit Nijvel uitgegroeid tot een van de wereldleiders voor de productie van warmtepijpen, warmteregelingsystemen voor satellieten.

De keuze viel dus op EHP om op grote schaal die hermetische warmtegeleidende buizen te produceren, zo waardevol voor het OneWeb-netwerk dat bestaat uit een 600-tal communicatiesatellieten. Die satellieten zullen in regio’s zonder terrestrische verbindingen 5G-breedbandinternet mogelijk maken.

Aanvankelijk maakte EHP robotarmen voor de elektrische stuwmotoren van satellieten.

Maar omdat alle ruimtetuigen geconfronteerd worden met het grote probleem van hoe de elektronica te koelen, wat niet alleen door isolatie kan, ging het bedrijf zich zodanig interesseren voor deze veelbelovende niche dat het enkele jaren later een wereldvermaarde specialist in warmtepijpen was geworden. Ze voeren de overtollige warmte van een warme naar een koude zone af met een technologie die vooral gebruikmaakt van ammoniak.

In het verleden haalde EHP al enkele prestigieuze contracten binnen voor het Automated Transfer Vehicle (ATV), een geautomatiseerd schip van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) voor de bevoorrading van het internationaal ruimtestation (ISS) of voor de JUICE-ruimtesonde (JUpiter ICy moons Explorer) van ESA, die in 2022 wordt gelanceerd om de ijsmanen van Jupiter te gaan verkennen.