België werkt aan één enkele bril voor scherp nabij- en verzicht

17/06/2021

Met autofocale glazen hoopt Morrow, een spin-off van de Universiteit Gent en het Leuvense technologiebedrijf imec, brildragers het leven een stuk comfortabeler te maken. Gewoon even elektronisch bijstellen om goed nabij of ver te zien. Baanbrekend.

Binnenkort heb je altijd de juiste bril bij de hand, want je houdt er maar één - elektronische - over. Actief glas dat met een eenvoudige druk op het montuur de sterkte van de bril wijzigt en dus het zicht vanzelf corrigeert is nabije toekomstmuziek. Lezen, in de verte staren of met de auto rijden zal allemaal kunnen met die ene autofocale bril. Het leefcomfort schiet dus de hoogte in met dit 21e-eeuwse antwoord op een vaak gehoorde klacht.

Aan de basis van deze revolutionaire technologie liggen oprichters van Morrow Jelle De Smet en Paul Marchal, nadat industrie-experten hen ervan hadden overtuigd hun schakelbare contactlens te integreren in brillenglazen. Hun eerste product wacht nog op verfijning door professionele opticiens voor het mogelijk eind dit jaar al op de markt kan.