België is wereldtop in luchttransport geneesmiddelen

09/06/2016

De Belgische luchthavens Brussels Airport en Liège Airport beschikken sinds kort allebei over het hoogste kwaliteitslabel voor het transport van geneesmiddelen. Ze kunnen zo in de beste en meest veilige omstandigheden geneesmiddelen uit België exporteren naar meer dan 200 bestemmingen wereldwijd.

De geneesmiddelensector is een van de grootste economische sectoren in België.  De grootste tien biofarma­bedrijven ter wereld hebben een vestiging in ons land. De Belgische export van farmaceutische producten bekleedt met een waarde van bijna 39 miljard euro de tweede plaats in Europa.

De koppositie als exportland van farmaceutische producten hangt samen met de kwaliteit van het luchttransport vanaf de Belgische luchthavens Brussels Airport en Liège Airport. Die expertise is nu ook officieel gecertificeerd. Brussels Airport was in 2014 de eerste luchthaven ter wereld die van de internationale luchtvaartfederatie IATA het CEIV Pharma-kwaliteitslabel ontving. Dat label geldt als de standaard voor de logistieke behandeling van farmaproducten. Liège Airport bezit het prestigieuze kwaliteitslabel sinds eind 2015.

Het CEIV Pharma-label slaat op de volledige logistieke keten op de luchthavens, van transporteurs en distributiebedrijven tot specifieke cargo handling en de luchtvaartmaatschappijen. Zo hebben momenteel 16 Belgische logistieke bedrijven het label. Die kwaliteitscontrole garandeert dat farmaceutische producten in de beste omstandigheden getransporteerd worden van het productiebedrijf tot in het vliegtuig. Geneesmiddelen zoals vaccins behoren tot de meest delicate goederen voor luchttransport. Het is daarom essentieel dat het transport en de stockage gebeurt volgens een globale standaard en volgens strikte richtlijnen voor de temperatuurcontrole.

België speelde zo ook een rol in de beteugeling van de ebolacrisis in West-Afrika. In januari 2015 werd immers de allereerste lading van ebolavaccins, ontwikkeld in België, via Brussels Airport naar Liberia getransporteerd.

Om de kwaliteit van het luchttransport van geneesmiddelen internationaal nog verder te promoten en te ontwikkelen, verzamelen de professionals van de sector op 11 en 12 oktober in Brussel tijdens de open AirPharma Conferentie.