België voert zand uit naar Midden-Oosten

10/05/2019

De Rolls-Royce onder het zand is Belgisch en ligt op paardenrenbanen over de hele wereld.

Iedereen weet dat les petits Belges wereldkampioen zandkastelen bouwen zijn, maar weinigen weten dat Sibelco in zijn groeve in Mettet, bij Charleroi, ‘de Rolls-Royce onder het zand voor paardenrenbanen in de hele wereld, tot in Qatar en Dubai toe’ wint. Hoewel het Midden-Oosten niet bepaald om zand verlegen zit, heeft de kwaliteit daarvan niets uit te staan met die van het zand uit onze groeve. ‘Oorspronkelijk was dat een kaoliengroeve’, legt Paul Bertels uit, de manager Sports & Leisure bj Sibelco. ‘Dat zorgt voor stevig en plastisch zand, dat fijner en witter is en een minimale fractie kaolien bevat.’ 80% van de 40.000 geproduceerde ton gaat naar paardenrenbanen.

Maar daar houdt het voor de Belgische zandkorrel niet op; hij doet ook mee met de grote jongens. Het bedrijf levert ook aan vier op de vijf voetbalstadions en oefenvelden van de Britse Premier League. En van het leer gaan we naar het golfballetje. Hoewel het zand op de green grover is, want daar is niet de stabiliteit maar de waterhuishouding van tel, is het nog altijd kwaliteitszand.

De Belgische groep Sibelco telt 214 productielocaties in 43 landen wereldwijd en is gespecialiseerd in de winning en verwerking van allerlei soorten zand en mineralen. Maar sport is niet zijn enige speelveld: hij is ook actief in andere bedrijfstakken, zoals toegang tot drinkwater, zonne-energie en sanitaire voorzieningen.