België krijgt een ‘Insect Valley’

01/02/2017

In de Kempen, in de buurt van Geel, komt een ‘Insect Valley’. Bedrijven, hogescholen en universiteiten bundelen de krachten om insecten te verwerken tot voedsel, veevoeder en toepassingen voor de chemie-, cosmetica- en farmaciesector. Ook in de afvalverwerking kunnen insecten van een groot nut zijn.

Op de technologiecampus van Geel doen KU Leuven en hogeschool Thomas More al een paar jaar onderzoek naar insecten. Een andere kennisinstelling, VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), zit ook in de buurt. Samen met insectenkwekerij Millibeter, Voka – KvK en het Innovatiecentrum Antwerpen namen ze het initiatief om een ‘Insect Valley’, ook wel ‘Kempen Insect Cluster’ genoemd, in het leven te roepen. Daardoor moet het onderzoek naar de kweek en de toepassing van insecten in een stroomversnelling geraken.

Volgens onderzoekers zijn insecten de toekomst. Niet enkel als voedsel voor de mens, ze vormen ook een duurzame bron van grondstoffen omdat ze amper broeikasgassen uitstoten en weinig water en ruimte nodig hebben. Zo kweekt Millibeter elke week 1 miljoen vliegenlarven. Het nog jonge bedrijf is hiermee een pionier in Europa. De larven worden gevoed met afvalresten en vormen later duurzaam voedsel voor koeien, kippen en vissen. Uit de larven haalt het bedrijf ook vetten om zeep van te maken.