België kan buitenland leren zich doeltreffend tegen wassende water te wapenen

26/05/2021

Infrastructuurwerkzaamheden aan onze kust behoeden onze binnenlanden al eeuwen voor overstromingen: golfbrekers, dijken, stormmuren, zandophopingen. Maar de klimaatopwarming en de zeespiegelstijging en kusterosie die daar het gevolg van zijn, vereisen nieuwe innovatieve natuurgebaseerde oplossingen als we de komende decennia de voeten droog willen houden.

De huidige kustverdediging botst dus stilaan op zijn grenzen. In de toekomst moet naast de mens ook de natuur zelf worden beschermd, de biodiversiteit op het strand en in de zee. Daarvoor wordt nu al breed samengewerkt met verschillende publieke en private partners: onderzoekers, studiebureaus, gespecialiseerde bedrijven, overheden … Eén voorbeeld? Enkele jaren geleden werd op twee km voor de kust van De Panne een biogeen rif van mosselen aangelegd. Die groeien op bioafbreekbare koorden vlak onder het wateroppervlak, vallen na een tijdje af en hechten zich aan de zeebodem. Als er genoeg mosselen samenklitten, vormen ze met hun schelpen een levende kustbufferstructuur. Nieuwe technieken uit de aquacultuur stimuleren maximaal de groei van deze natuurlijke riffen.

 

Dergelijke initiatieven, waar mens én natuur beter van worden, bewijzen hoe wetenschap en industrie het tij alsnog kunnen keren én de blauwe economie duurzaam aanjagen. Nu al kijkt het buitenland geïnteresseerd naar onze kennis en ervaring op dat vlak. Daar ligt ongetwijfeld een grotere rol voor de Belgische economie weggelegd.