België investeert almaar meer in groene waterstof

20/06/2022

Met een nieuwe grote fabriek voor de bouw van elektrolysers profileert de groep John Cockerill zichzelf als een hoofdrolspeler in de wereldwijde productie van groene waterstof.

Het bedrijf John Cockerill uit het Luikse Seraing voert de voorbije jaren zijn investeringen op in de sector hernieuwbare energieën. Door zich vooral te specialiseren in het ontwerp van elektrolysers ambieert het de positie van wereldleider op het vlak van groene waterstof.

Deze strategie krijgt concreet gestalte door de bouw over de hele wereld van gigafactories, fabrieken die 1 gigawatt/jaar aankunnen. Dergelijke productie-eenheden, nu al in China en India, zouden er binnenkort ook in het Midden-Oosten en uiteraard in Europa moeten komen.

De groep John Cockerill is op zoek naar de middelen om versneld deze elektrolysers te bouwen en zo aan te sluiten bij het Europese streven naar energieonafhankelijkheid. Naast de aanstaande opening van zijn eerste fabriek in de Franse Elzas kondigde hij onlangs aan dat er tegen 2025 in België een zeer grote  installatie voor groene waterstof komt.

Over drie jaar zal John Cockerill jaarlijks wereldwijd 8 gigawatt groene waterstof produceren, waarvan de helft op het Europese continent.

Deze Belgische knowhow inzake de productie van groene waterstof is een feit zowel in de industrie als op het vlak van zijn uitvindingen ter zake.