Belgen bouwen krachtigste zonnedak ter wereld

24/02/2020

In het Nederlandse Venlo krijgt het krachtigste zonnepark ter wereld op één dak stilaan vorm. Producent van dit staaltje van technisch vernuft is een alliantie van de logistieke vastgoedgroep Heylen Warehouses uit Herentals en AG Real Estate, de vastgoedtak van de Belgische verzekeraar AG Insurance.

Het grootschalige groene energieproject is begin dit jaar van start gegaan. In totaal moeten vanaf juni 2020 welgeteld 48.040 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 12,6 hectare of ongeveer 20 voetbalvelden, op het dak van de Venlo E-Commerce Logistic Campus 18 MWp aan stroom leveren, voor het gebouw zelf en voor andere gebruikers. Dat volstaat om een jaar lang 4.500 gezinnen van elektriciteit te voorzien en 12.000 ton minder CO₂ uit te stoten.

 

Naast de twee genoemde zitten nog drie Belgische partners mee in het project: bankverzekeraar Belfius, dat voor 15,3 miljoen euro financiert, de leverancier van fotovoltaïsche systemen IZEN uit Lille en engineeringbureau Encon uit Bilzen voor technische assistentie