Belg leidt grootste wijnhuis van Europa

04/12/2018

Met ruim 40 jaar ervaring in de productie van champagne heeft Paul-François Vranken een echt wijnimperium uitgebouwd. De groep Vranken is vandaag actief van Californië tot Portugal, over Engeland, de Provence en de Champagne. Cijfermatig komt dat neer op ongeveer 18 miljoen flessen champagne per jaar.

Champagnehuis Vranken dateert uit 1975. De dan 28-jarige Paul-François Vranken besluit 16 ton druiven te kopen om er champagne van te maken. Het begin van een lang avontuur dat hem ertoe aanzet talrijke huizen over te nemen, zoals Veuve Monnier, Charles Lafitte en Pommery. De groep Vranken-Pommery Monopole breidt gestaag uit en is nu het op één na grootste champagnebedrijf (na LVMH): het is eveneens genoteerd op de beurzen van Brussel en Parijs.

Paul-François Vranken stelt dat uitbreiden nodig is om een voldoende aanvoer van druiven te garanderen. Hij gaat door voor een harde onderhandelaar. Zo blies hij de druiventeelt in de Camargue nieuw leven in. Eerst kocht hij er het domein Listel met zijn 15 miljoen flessen op, verkocht het door en legde zich daarna toe op een kwalitatief hoogstaander wijn. De Belg werkt ook aan een alternatief voor champagne, aangezien de productie ervan door zijn benaming beperkt is, terwijl paradoxaal genoeg de vraag naar champagne toeneemt. Daarom heeft de groep zich in de Camargue en in Californië toegelegd op schuimwijnen, een betaalbaarder alternatief gemaakt volgens de traditionele methode.

De voorzitter van de groep wil nog een uitdaging aangaan: overschakelen op bioplantages. Van de 2.600 hectare die de groep exploiteert zijn er al 900 biologisch. Tegen volgend jaar rekent hij erop een extra 500 à 600 hectare bio te bewerken.

Nieuwe hofleverancier

De kers op de taart voor de groep Vranken-Pommery in 2018 is dat hij zich sinds 22 november officieel hofleverancier mag noemen. Een mooie erkenning voor het talent en de deskundigheid waarvan hij in de loop der jaren blijk heeft gegeven. En volledig in lijn blijkbaar met de weg die Paul-François Vranken heeft uitgestippeld.