Argenx gaat in zee met farmareus AbbVie

21/04/2016

Het biotechbedrijf argenx uit Gent gaat samenwerken met de Amerikaanse farmagigant AbbVie voor de ontwikkeling van zijn kankermedicijn ARGX-115.

Door deze samenwerking ontvangt argenx alvast een voorafbetaling van 40 miljoen dollar. In een later stadium zal AbbVie aan de Gentse onderneming nog eens een bedrag van 20 miljoen dollar toekennen.

Deze financiële injecties vormen een grote stap voorwaarts om het kankermedicijn ARGX-115 verder op punt te stellen. Van dit geneesmiddel, dat argenx ontwikkelde in samenwerking met het Duve-Instituut en de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL), wordt gehoopt dat het kanker zal kunnen bestrijden door effectief in te spelen op het eigen immuunsysteem van het lichaam.

Hoewel argenx pas in 2008 werd opgericht, groeide het bedrijf intussen toch uit tot een betekenisvolle speler in de biotech-sector. Opvallend is dat argenx zich voor zijn activiteiten ook baseert op de specifieke kenmerken van antilichamen zoals die bij lama’s in de Andes voorkomen.

AbbVie is een multinationale biofarmaceutische onderneming die in 2013 ontstond uit Abbot Laboratories. AbbVie stelt wereldwijd meer dan 28.000 mensen tewerk en verkoopt zijn geneesmiddelen in meer dan 170 landen.