Antwerpse haven presteert jaar na jaar beter

24/01/2018

2017 was een topjaar voor de haven van Antwerpen. Voor het vijfde jaar op rij boekt ze een recordoverslag. Zo werden er 223 miljoen ton goederen behandeld in 2017, een stijging van 4,4% tegenover 2016. Vooral de handel met de Verenigde Staten nam sterk toe.

Bijna alle havensectoren gingen erop vooruit. Zo pakt de containertrafiek uit met zo'n 4% groei. Dat komt onder andere dankzij de sterkere relaties met Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Verre Oosten. De export vanuit de Verenigde Staten naar de Antwerpsen haven steeg bijvoorbeeld met zo'n 10%. Alleen in Europa, nog steeds het grootste vaargebied voor Antwerpen, verloor de haven terrein. Daar is er een daling van 3,6%.

Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen: ‘Het gunstige economische klimaat maakt dat Antwerpen de wind in de zeilen heeft. Ook voor de komende jaren verwachten we groei in de behandeling van containers. Voor 2018 blijven we op dat vlak inzetten op extra capaciteit’, zegt hij. De vraag is alleen hoe Antwerpen die extra containercapaciteit zal creëren. ‘Voor ons is er slechts één keuze en dat is het Saeftinghedok’, reageert de CEO. Al is het de Vlaamse regering die uiteindelijk in de loop van dit jaar de knoop zal doorhakken.