Antwerpen in de wolken met derde grootste diamant ter wereld

29/07/2021

Data- en techbedrijf voor diamanten HB Antwerp, tevens opleidings- en kenniscentrum voor experten en juweliers, mag een zeer heldere hoogkwalitatieve ruwe steen van 1.175 karaat (235 g) en minstens 1,5 miljard jaar oud uit een mijn in Botswana analyseren en slijpen.

Dat deze diamant wellicht meerdere tientallen miljoenen euro’s waard is, staat nu al zo goed als vast. Maar een grondige analyse is nodig om volledige zekerheid te krijgen omtrent de exacte waarde, samenstelling, dikte, zuiverheid, transparantie en kwaliteit. Daar wordt de volgende vier tot zes maanden werk van gemaakt. Dat geldt trouwens ook voor de vier andere stukken, want de Antwerpse diamant maakt deel uit van een groter geheel dat samen 2.500 karaat (0,5 kg!) weegt. Hij is vóór het uitkappen met een scanner opgespoord in de Karowe-mijn in Botswana, een techniek om te vermijden dat de stenen tijdens de ontginning verbrokkelen. Daarna werd hij overgebracht naar Antwerpen, de enige stad in de wereld die over de nodige kennis en vakbekwaamheid beschikt om dergelijke kostbare vondsten te slijpen tot kleinere stukken en ze te verwerken in juwelen.

 

De Botswaanse overheid én bevolking worden bij het hele proces betrokken. Zo mogen bijvoorbeeld de buurtbewoners van de Karowe-mijn via een wedstrijd een naam voor de edele steen verzinnen. Schitterend!