Anticonceptiepil van Luikse biofarmabedrijf Mithra wint ‘essenscia Innovation Award 2019’

12/04/2019

De tweejaarlijkse essenscia Innovation Award, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België, ging dit jaar naar het Luikse biofarmabedrijf Mithra voor de ontwikkeling van Estelle, de eerste anticonceptiepil op basis van het natuurlijke hormoon estetrol. Dat wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt in de lever van de menselijke foetus. Het is Mithra gelukt estetrol na te maken. Inmiddels zijn de klinische tests bij 4.000 patiënten achter de rug. De resultaten zijn uitstekend: Estelle werkt efficiënt, is veilig en heeft minder neveneffecten.

Bedrijfsleider François Fornieri van Mithra is duidelijk opgetogen over deze anticonceptiepil van de nieuwe generatie, die in België werd ontwikkeld en hier ook zal worden geproduceerd, vooral voor de wereldwijde export. Momenteel bevindt ze zich in de laatste goedkeuringsfase en is het nog wachten op groen licht van de Europese en Amerikaanse regelgevende agentschappen. Verwacht wordt dat dit medicijn met potentie de Belgische economie positief zal beïnvloeden.

Ook voor Mithra zelf alleen maar goed nieuws trouwens. Het bedrijf wint 30.000 euro, zal tegen 2020 zijn personeelsbestand wellicht zien aangroeien van 200 nu tot 300 medewerkers en heeft nog twee andere producten op basis van estetrol klaar zitten, die de symptomen van de menopauze verlichten.

Beaulieu International Group, Eastman Chemical Company, Eurogentec, Janssen Pharmaceutica en Kaneka, de vijf andere finalisten, legden eveneens een sterk innovatieproject voor.