Agfa-Gevaert wint Essencia Innovation Award 2022

26/10/2022

Fabrikant van IT- en beeldvormingssystemen Afga-Gevaert uit Mortsel wint de prestigieuze Essenscia Innovation Award 2022 voor zijn toonaangevende Zirfon-membraantechnologie. De beste op de markt om goedkoper via alkalische elektrolyse groene waterstof te produceren op de meest efficiënte, rendabele, veilige en duurzame manier.

Voor de productie van groene waterstof is schone energie nodig, afkomstig van wind, zon of water. Via elektrolyse wordt het water omgezet in zuurstof en waterstof. De hoogtechnologische Zirfon-membranen van Agfa-Gevaert waarmee die twee gassen worden gescheiden, kunnen liefst vier keer méér waterstof produceren dan de conventionele membranen, zijn uiterst betrouwbaar, hebben een langere levensduur en drukken de kosten. Zowel het onderzoek als de ontwikkeling en de productie van de nieuwe technologie gebeurden volledig intern in Mortsel. De knowhow is dus stevig verankerd in ons land, na jarenlange ervaring met giettechnologie en chemie van de groep.

De grote spelers uit de branche hebben de voordelen ontdekt. Zij gaan Zirfon gebruiken voor hun grootschalige waterstofprojecten.

De prijs werd uitgereikt door prinses Astrid en premier Alexander De Croo. Trouwens, het is al de tweede keer in vijf edities dat Agfa-Gevaert bekroond werd met deze gewilde onderscheiding voor industriële innovatie van Essenscia, de Belgische Federatie van de Chemische Industrie, Kunststoffen en Lifesciences.