Octave Landuyt: véél meer dan het zeepaardje van Van Marcke
Letterlijk duizenden kunstwerken heeft de 100-jarige artiest en ontwerper Octave Landuyt op zijn naam staan: schilderijen, pastels, tekeningen, grafiek, beelden, juwelen, keramiek, design, wandtapijten, weefsels, platen- en cd-hoezen, boekkaften, wijnetiketten, toneel- en operadecors en -kostuums …
Productief en bevlogen
In 1931 ontkiemde zowat de artistieke carrière van deze Gentse duizendpoot, toen hij zich inschreef aan de Academie voor Schone Kunsten van Kortrijk. Later werd hij tekenleraar, reclametekenaar en leraar plastische opvoeding. Eind de jaren ’40 combineerde Octave Landuyt twee jobs. Naast leraar leidde hij bij groothandel in badkamerelementen Van Marcke de ontwikkelingsafdeling. Velen van ons staan wellicht dagelijks, zonder het te beseffen, oog in oog met een Octave Landuyt. Via het zeepaardje dat hij in 1949 als logo voor het bedrijf ontwierp en dat nu nog altijd trots zijn producten siert. Ook scholen, fabrieken en ziekenhuizen hebben werk van hem onder dak. Zoals metalen kasten, bureautafels of die bekende ronde waterfonteinen waarvan je de kraan met de voet moet bedienen.
Vanaf de jaren ’50 ging geleidelijk de roep van de kunst harder doorklinken. Dag en nacht was hij gepassioneerd bezig, met de meest uiteenlopende disciplines. Musea en private collecties over heel de wereld hebben werk van hem in bezit, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika en van Brazilië tot Taiwan. Het aantal tentoonstellingen en onderscheidingen in binnen- en buitenland is indrukwekkend. Hoewel meer nog dan in België zijn naam in het buitenland een belletje rinkelen doet. In eigen land vind je ook in de openbare ruimte werk van Octave Landuyt. In metrostation Naamsepoort in Brussel hangen vier monumentale ronde bas-reliëfs in geëmailleerd keramiek van hem. Ze beelden de stadia tussen geboorte en dood en de mysterie van het leven uit.
Enkele jaren terug legde de artiest noodgedwongen zijn potlood neer. Het resultaat van zijn laatste werk vond hij niet meer bevredigend. Maar hij heeft een prachtcarrière om trots en liefdevol op terug te blikken. Precies zoals op de fijne contacten met vrienden die hem in de loop der jaren thuis in Destelbergen geregeld kwamen opzoeken: Paul Delvaux, Jacques Brel, Salvatore Adamo en niet te vergeten koning Boudewijn en koningin Fabiola.
Octave Landuyt is op 5 augustus 2024 in Gent overleden.
Foto: Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 / Michiel Hendryckx