Home Kent u deze Belgen Klaas Verplancke, internationaal bejubeld illustrator van gedachten en gevoelens
Klaas Verplancke, internationaal bejubeld illustrator van gedachten en gevoelens
25 maart 2024, de dag dat de West-Vlaamse illustrator de top van zijn Himalaya bereikte. Toen prijkte Klaas Verplanckes tekening On the grid op de kaft van het legendarische Amerikaanse weekblad The New Yorker.
Klaas Verplancke (°1964) uit Zwevegem studeerde publiciteitsgrafiek en fotografie aan Sint-Lucas in Gent. Ooit was hij een tijdlang vormgever van het Belgische militaire weekblad VOX en reclamemaker voor de meest uiteenlopende dingen, van mayonaise tot kippengaas. In 1996 begon hij kinder- en jeugdboeken te schrijven waarin tekst en tekeningen elkaar mooi aanvullen om de juiste sfeer op te roepen. Geleidelijk evolueerde hij tot een grafisch kunstenaar wiens illustraties een eigen leven leiden. In België en in het buitenland werd hij een veelgevraagde exposant en rijgde hij de opdrachten van gerenommeerde kranten en tijdschriften, bekroningen, eervolle erkenningen en nominaties aaneen. Vandaag gooit hij internationaal hoge ogen als illustrator, animator, artdirector, auteur, lesgever, jurylid, curator en uitgever van BANG!, zijn eigen blad voor grafisch design en met eigen illustraties dat door telkens een andere vormgever wordt opgemaakt.
Mensen kijken op het openbaar vervoer is een vruchtbare inspiratiebron voor Verplancke. Niet-verbale communicatie zijn uitgangspunt. Hij probeert de gedachten en gevoelens te raden die schuilgaan achter de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal om zich heen. Pas wanneer hij het beeld volledig heeft vormgegeven in zijn hoofd, zet hij het over op papier. Zijn werk is 90% denken en 10% tekenen, zegt hij zelf. Uit die werkwijze worden levendige personages geboren. De werkelijkheid kleurt hij met uiteenlopende soorten humor, poëzie, een vleugje surrealisme en weerbarstigheid.
Grafische kringen leveren hem terecht een plaats op in de eregalerij der grote illustratoren wereldwijd. ‘Bedrieglijk eenvoudige tekeningen, kundig, geestig, innemend, gevarieerd, pakkend, vindingrijk, aangenaam verrassend, prettig gestoord, op een vreemde manier troostend …’, zo klinken een handvol typeringen. Allemaal samen stuwden ze hem, nog maar als vijfde Belg ooit, naar het summum: de felbegeerde kaft van The New Yorker, die volgend jaar 100 wordt. Met On the grid, waar ook een animatieversie van bestaat.
Foto: Arevik d'Or