Julos Beaucarne, troubadour, dichter en filosoof
Hj werd geboren op 27 juni 1936 in Brussel maar groeide op in Wallonië. In zijn bijna 60-jarige carrière schonk hij ons al 500 zelfgeschreven liedjes en goed 30 albums, zowel in het Frans als in het Waals. Maar de man is méér dan een zanger; hij grossiert in kunstzinnig- en menslievendheid. Het is een volmaakt artiest: zanger, componist, acteur, dichter en schrijver. Zijn typisch Belgische humor, vol zelfspot, maakt hem zó geliefd. Hij omschrijft zichzelf als een anarchist in hart en nieren.
Sinds begin van de jaren ’60 zijn optimisme, liefde, natuur en zijn ‘landje’ steevast de terugkerende thema’s die hij in zijn werk zal uitspitten. Hij componeert ook teksten waar een vleugje vrijheid, speels surrealisme en de gevoeligheid van een wakkere dromer door waaien. In 1970 gaat Julos Beaucarne wonen in het Waals-Brabantse dorpje Tourinnes-la-Grosse (Bevekom). Zijn echtgenote, Louise-Hélène France, bijgenaamd Loulou, wordt er op 2 februari 1975 omgebracht door negen dolksteken van een gestoorde aan wie het koppel gastvrijheid had verleend. Hij blijft alleen achter met hun twee kinderen, Christophe en Boris.
Naast La P’tite Gayole (1981) en truien in de kleuren van de regenboog is Beaucarne dol op taal. Hij jongleert ermee, zowel in het Frans als in het Waals. Hij kijkt echter over de grenzen van het Franstalig gebied heen en trekt met zijn liedjes de wijde wereld in: van Europa tot Latijns-Amerika, van India tot China, van Thailand tot Afrika.
Met een zekere schijnbaar speelse en zorgeloze lichtvoetigheid maar ook met zijn verleidelijke poëzie veroverde Beaucarne een trouw publiek, dat samen met hem over zijn ernstige teksten wil nadenken. Pionier en verdediger van het milieu ook. Vanaf 1979 verkondigt hij dat ‘de revolutie op de fiets zal komen, kameraad’. Voorts koestert hij waarden als verdraagzaamheid en een open geest, waar zijn hele werk mee is gelardeerd: ‘Je Christus is joods, je pizza Italiaans, je koffie Braziliaans, je auto Japans, je schrift Latijns, je vakantie Turks, je cijfers Arabisch en … jij verwijt je buur dat hij een vreemdeling is …’. De diepgang van zijn gedachten verbaast en verblijdt: ‘Is geluk niet onvermoeibaar zichzelf tegemoet lopen?’, zegt Julos, die ons al meer dan 60 jaar lang Julos uitnodigt onze eigen dromen te vervullen.