De wereld gaat plat voor muzikaal toptalent Wim Mertens
Zijn inmiddels bijna 40-jarige, vooral buitenlandse, fenomenale carrière van componist, pianist, gitarist, musicoloog en contratenor heeft Wim Mertens te danken aan de liefde voor muziek van zijn vader.
In 1953 werd Wim Mertens geboren in het Limburgse Neerpelt, in een gezin waarvan de vader wanneer hij niet met zijn graanhandel bezig was ofwel voorzong in de kerk of thuis een van zijn tien instrumenten bespeelde. Moeder daarentegen had het helemaal niet begrepen op instrumenten. Wim neigde wat dat betreft dus duidelijk naar zijn vader. Muziekschool in Houthalen, muziekacademie in Genk, Koninklijk Conservatorium in Brussel en daarna in Gent. O ja, tussendoor ook nog Politieke en Sociale Wetenschappen aan de KU Leuven.
Europa, Noord- en Midden-Amerika, Japan, Thailand, Rusland … de wereld leerde Wim Mertens kennen van de onnoemelijk vele piano- en gitaarconcerten die hij door de jaren heen al heeft gegeven. De composities van een van Vlaanderens bekendste muzikale exportproducten variëren van korte, toegankelijke liederen tot grootse complexe stukken voor zowel solopianoconcerten, kamermuziek als symfonieorkesten. Hij schrijft ook vaak voor ongewone bezettingen: twaalf piccolo’s, tien bastrombones, dertien klarinetten.
Maar van zijn 70-tal albums en 900-tal composities zijn in eigen land waarschijnlijk zijn melodieën het bekendst die ooit voor films, televisie, radio, theater en reclame zijn gebruikt. Potentiële quizvragen? Daar gaan we: welk deuntje van Wim Mertens was vijftien jaar lang de jingle van Belgacom, de voorloper van telefoniebedrijf Proximus? Antwoord: Struggle for pleasure. Het is door twee Duitse dj’s geremixt tot de enorme househit Café del Mar, zelfs Dimitri Vegas en Like Mike hebben het geremixt en het is ook opgepikt voor de film The belly of an architect van Peter Greenaway. Of wat kondigde jarenlang de nachtradio bij de VRT aan? Close cover. Wanneer wist je dat het tijd was voor het Radio 1-programma De Melkweg? Wanneer je Often a bird hoorde. En deze om het af te leren: Wat was de tune van Het journaal op BRTN in 1996-1997? Hors-nature.
Wim Mertens’ meest recente album is Voice of the living, waarin hij hulde brengt aan alle oorlogsslachtoffers. Hij voerde de productie in wereldpremière op met zijn voltallige ensemble op 28 oktober 2014 in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, in het kader van de herdenkingsplechtigheden voor 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Het album was geschreven in opdracht van de kanselarij van de Eerste Minister.
Muziekparels voor een breed en talrijk publiek, in buiten- en binnenland dus.
Foto: Usura