Belg Robert Cailliau staat mee aan de wieg van het wereldwijde web www.
Van Alaska tot Fiji en van Japan tot Ushuaia: dagelijks doet de wereld zijn voordeel met de uitvinding van deze vergeten burgerlijk ingenieur en informaticus uit Tongeren
In 1947 werd in Tongeren Robert Cailliau geboren. Na zijn studie burgerlijk ingenieur in Gent en informatica in Michigan in de VS aanvaardde hij een aanstelling als toezichthouder op de deeltjesversneller in het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) in het Zwitserse Genève. Vanaf 1987 werkte hij er in de computerafdeling. In 1990 slaagde hij erin, samen met de Brit Tim Berners-Lee, alle computers van het CERN aan elkaar te koppelen in een ‘web’ door ze de informatie te laten uitwisselen in één gemeenschappelijke taal: HTML, hypertext mark-up language. Met HTML was de basis gelegd voor webpagina’s, die via links het wereldwijde web zijn gaan vormen.
Ook het oorspronkelijke groen-witte www-logo is bedacht door Robert Cailliau. Nu, bedacht is eigenlijk niet het gepaste woord. Hij ‘lijdt’ aan synesthesie, waardoor bepaalde zintuiglijke waarnemingen spontaan met elkaar worden geassocieerd. Als hij bijvoorbeeld de letter –w ziet, kan hij niets anders dan aan de kleur groen denken. Vandaar dat groen-witte logo.
Onverdeeld gelukkig is Robert Cailliau echter niet met zijn fenomenale uitvinding. Zijn grote wens was dat iedereen vanop zijn pc thuis gratis, onbelemmerd en met een paar simpele klikken toegang zou hebben tot een digitale bibliotheek die de kennis in de wereld zou bundelen. Maar de ongevraagde mails, reclame en het nepnieuws heeft hij er voor lief moeten bij nemen. Komt daarbij dat grote multinationals de uitvinding van beide internetpioniers hebben overgenomen en er veel geld aan verdienen.
Maar ere wie ere toekomt: bedankt Robert, en uw Britse collega, dat u de vensters op de wereld hebt opengegooid.