b0b Van Reeth, een monument van de Belgische architectuur
Naast toparchitect met tal van opmerkelijke creaties in binnen- en buitenland maakte b0b Van Reeth naam als de bezieler en ontwikkelaar van goed publiekopdrachtgeverschap en van een levendige architectuurcultuur in Vlaanderen, Brussel en Nederland.
Knutselen is de dit jaar 80 geworden b0b met de paplepel ingegoten, als kind van een talentvolle meubelmaker in zijn vrije tijd. Pas jaren later, toen hij met zijn broer langs de modernistische en baanbrekende wooneenheid van die andere toparchitect, Renaat Braem, in het Kiel reed, sprong de vonk naar het vak echt over. De zogeheten Braemblokken in deze wijk van het Antwerpse district Hoboken deden hem kiezen voor een architectuuropleiding aan het gerenommeerde Sint-Lucas in Brussel. Hij proefde er van allerlei kunstgenres. Naast architectuur uiteraard boetseerden film, muziek, literatuur en kunstgeschiedenis b0b tot een tomeloze enthousiast die nog vóór zijn afstuderen zijn eerste overigens geslaagde stappen in het architectuurambacht zette: de winkelpui en -inrichting van horlogezaak Juwelier Cambron in 1965 op de Paardenmarkt in Antwerpen. Op datzelfde studentikoze elan surfte hij voort, met als resultaat een bedrijfscomplex voor uitgever Walter Beckers in Kalmthout en een penthouse voor hem in het Zwitserse Ascona. En dat allemaal zonder dat iemand van Sint-Lucas daarvan afwist!
Al zijn projecten opsommen is onbegonnen werk, maar zijn carrière bulkt van creaties met heel uiteenlopende functies: wonen, werken, onderwijs, commercieel, cultureel. Zowel nieuwbouw als renovatie. Een kleine greep. De H-vleugel van het Onze-Lieve-Vrouwecollege (1977-1978), het merkwaardige zwart-witte Huis van Roosmalen (1986-1988) aan de Scheldekaden en het vlakbij gelegen café-restaurant Zuiderterras (1989-1991), alle drie in Antwerpen. De Antwerpenaars keken dankzij die laatste twee gebouwen opnieuw naar hun Schelde. In Mechelen is zeker het zogeheten Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum Kazerne Dossin uit 2012, dat de Holocaust en de mensenrechten gedenkt, de blikvanger.
Architect, maar b0b Van Reeth was ook docent en theoreticus met een eigenzinnige visie. Voor hem staan wonen en leven centraal in architectuur. De mens en zijn omgeving moeten er in passen. Daarom hecht hij zoveel belang aan een goede samenwerking tussen de architect en een goedgeïnformeerde opdrachtgever die de bestaansreden van een gebouw duidelijk omschrijft. Dat concept, Open Oproep genoemd, bedacht en stimuleerde b0b Van Reeth als een van de instrumenten die de in 1998 in het leven geroepen functie van Vlaamse Bouwmeester aanbiedt bij het zoeken naar kwaliteitsvolle architectuur in Vlaanderen.
O ja, b0b Van Reeth? Zelf is hij verknocht aan deze schrijfwijze van zijn voornaam, het gevolg van het feit dat een letterzetter van de studentenkrant in de jaren ’60 blijkbaar niet genoeg B’s en o’tjes overhield in een artikel over de meesterarchitect in de knop.