Does your daily cup of coffee come from Antwerp?

13/10/2021

In the huge Molenbergnatie warehouses in the port of Antwerp, the world's largest stock of raw coffee is stored in hessian bags: 400,000 tonnes, or 43 billion cups, the equivalent of six cups for every man, woman and child on earth.

Dat maakt van de Scheldestad anno 2021 wereldwijd de belangrijkste koffiehaven. Al eeuwen wordt het goedje vanuit tropische landen ingevoerd, vooral uit Vietnam, Brazilië en Colombia en hier verhandeld. Het klimaat in België leent zich daar uitstekend voor, met onze doorgaans geleidelijk stijgende en dalende temperaturen en vochtigheid. Koffie houdt namelijk niet van plotse schommelingen. Een extra troef ten opzichte van bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse havens is de gunstiger ligging van Antwerpen om Zuid-Europa te bevoorraden. En wie zijn de afnemers? De grote internationale merken uiteraard, maar ook kleine lokale branderijen en iedereen daartussenin. Het gebeurt zelfs almaar vaker dat kleine partijen bonen voor speciale koffie worden verzonden of dat iemand daar één of twee zakken van komt ophalen. Denk nu niet dat het heerlijk pittige aroma van gebrande koffie je in de Molenbergnatie zomaar komt toegewaaid; ruwe bonen hebben een lichtfrisse grassige geur.

 

De Molenbergnatie – naties of vemen zijn historische handelsvennootschappen in Antwerpen met een geografische link of bedrijvig in een bepaalde industrietak – ontstond in 1867 en exploiteerde diverse havenactiviteiten. Geleidelijk is ze zich op de koffiebranche gaan toeleggen.