Universiteit Gent redt paard met hartritmestoornissen

07/05/2018

De toekomst zag er niet goed uit voor het Noorse springpaard Diamond. Hartritmestoornissen zouden het dier fataal worden. Maar het paardencardiologieteam van Universiteit Gent zorgde voor een wereldprimeur. Het paard werd gered via een techniek die voordien enkel op mensen werd toegepast.

Het hart van Diamond sloeg te snel. Een pacemaker, de gebruikelijke behandeling, bood geen oplossing. Electroshocks zouden ook maar tijdelijk helpen. Universiteit Gent vond de uitweg: een menselijke behandeling toepassen op het paard. Ablatie is een techniek die nooit eerder gebruikt werd bij paarden, enkel bij mensen. Deze methode brandt de cellen weg die de stoornis veroorzaken. Diamond reisde af uit Noorwegen om in de dierenkliniek van Merelbeke behandeld te worden.

De operatie moest heel nauwkeurig gebeuren, elke fout kan fataal zijn. Scanners zochten de beschadigde zone op. Paarden passen echter niet in de bestaande scanners. De dierenkliniek ontwikkelde daarom een techniek van videomapping. Een echografie en een slimme katheter maakten een 3D-model van het paardenhart. Via dat model kan de te behandelen zone gevonden worden. De operatie duurde in totaal 4 uur. De Universiteit Gent is er als allereerste ter wereld in geslaagd hartritmestoornissen ook bij paarden te behandelen.