Belgische farma is wereldtop voor klinische studies

20/05/2016

België behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van de klinische studies. In 2015 liepen 1.578 studies naar innovatieve geneesmiddelen in ons land, waarmee België in Europa de 2de plaats bekleedt in het aantal studies per inwoner. Ruim 100.000 Belgen nemen jaarlijks deel aan de klinische proeven. Het aantal klinische studies blijft er bovendien jaarlijks op vooruitgaan.

België heeft dan ook heel wat troeven. Ons land telt een groot aantal farmaceutische bedrijven en kan rekenen op de sterke expertise van ruim 70 ziekenhuizen en uitstekend geschoold klinisch personeel. Bovendien gelden snelle goedkeuringsprocedures om klinische studies aan te vragen. Dit snelheidsvoordeel maakt van België een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek te doen.

Dankzij de vele klinische studies zijn er ook belangrijke voordelen voor de patiënten in België, die zo sneller toegang krijgen tot innovatieve behandelingen. Veel klinische studies spitsen zich toe op kanker, maar ook op spijsverteringsziektes, ademhalingsaandoeningen, immuunsysteemziekten en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel.

Eind 2018 treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking die zorgt voor de harmonisering van de aanvraag- en goedkeuringsprocedures van klinische studies binnen de Europese Unie. Om haar positie van internationaal koploper te behouden, heeft België alvast een Toekomstpact met de farmaceutische sector afgesloten. Het Pact moet ervoor zorgen dat de industrie extra zuurstof krijgt in een stabiel, voorspelbaar en budgettair kader, onder meer door een belastingvermindering van 13% op haar omzet. Daardoor krijgen de bedrijven de nodige ruimte om te blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. En het Pact werpt al zijn vruchten af. Recent hebben twee farmaceutische wereldspelers, Sanofi en Johnson & Johnson, belangrijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling in België aangekondigd.