Bedrijven in de sector van de gezondheidswetenschappen en hun stormloop op … Luik

09/02/2018

In enkele maanden tijd heeft de regio Luik bedrijven actief in de bio- en medische technologie uit de vier windstreken gelokt. Deze massale toestroom creëerde jaarlijks ruim honderd nieuwe jobs en zette de troeven van Luik internationaal beter in de kijker.

Eigenlijk is er sprake van een ware massamigratie naar Luik, een regio die tal van grote technologiebedrijven als ideaal en welvarend bestempelen. Zoals PDC Line Pharma (immuno-oncologie) en BCI Pharma (gerichte behandelingen) uit Frankrijk, maar ook bedrijven op het vlak van medische technologie, zoals het Amerikaanse Mitral Technologies (interventiecardiologie) en het Oostenrijkse Miracor Medical (gespecialiseerd in medische apparatuur).

Globaal telt de provincie Luik 72 bedrijven in de sector van de gezondheidswetenschappen. Adjunct-directeur-generaal Marc Foidart van Meusinvest, het publieke investeringsfonds uit Luik: ‘Gemiddeld stichten of openen wij in de regio om de twee maanden een nieuw biotechbedrijf of bedrijf in medische technologie. Dat zijn er 5 à 7 per jaar in de voorbije 5 jaar.’ Ook het aantal directe arbeidsplaatsen in die bedrijven is gestegen, van 1.100 in 2008 naar ongeveer 1.750 in 2015, de 300 werknemers met het statuut van zelfstandige (de commercieel directeurs en CEO’s bijvoorbeeld) buiten beschouwing gelaten. Anders gezegd, de 50 à 60 nieuwe banen in de industrie van tien jaar terug zijn er nu meer dan honderd geworden. Dat verklaart waarom voor Marc Foidart ‘de gezondheidswetenschappen uitgroeien tot de belangrijkste investeringssector van Meusinvest’.

Maar er is meer.  Almaar meer bedrijven gespecialiseerd in andere takken van de gezondheidswetenschappen, in het bijzonder oncologie, neurowetenschappen en ontstekingsziektes vinden de weg naar Luik. Die stormloop is nochtans niet zomaar toeval. Lokale actoren hebben hun aandacht toegespitst op de gezondheidswetenschappen om het blazoen van Luik op te poetsen en aldus de regionale troeven uit te spelen. Daartoe behoren het CHU en zijn laboratorium voor cel- en gentherapie, de universiteit van Luik en haar spin-off Vitricell, die met oplossingen voor cryopreservatie van cellen komt, Giga (voor fundamenteel onderzoek in samenwerking met de bedrijfswereld) en een toekomstig oncologiecentrum. Net zo belangrijk zijn de structuur B2H (Bridge2Health) opgezet door de universiteit van Luik, Meusinvest, het CHU en het Waals Gewest. Deze structuur, die alle kennis en knowhow uit Luik online zet, beoogt het internationaal onderzoek, maar ook de industriële samenwerking, te vergemakkelijken en aan te moedigen.