Ronde van Frankrijk eert Eddy Merckx en start in Brussel

07/06/2017

De Ronde van Frankrijk start in 2019 in Brussel. Daarmee eert de belangrijkste wielerwedstrijd Eddy Merckx. Die won vijftig jaar eerder zijn eerste Tour.

Veel is er nog niet geweten over de Le Grand Départ, zoals de start van de Ronde van Frankrijk wordt genoemd. Zal Brussel het decor vormen van een proloog of een rit in lijn? En worden er nog andere ritten gereden in België? Dit zal Tourorganisator ASO op een later tijdstip bekendmaken. Het zal de vijfde keer ooit zijn dat de Tour in België van start gaat. Voor Brussel wordt het de tweede keer, na 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling.

Maar zeker is dat alles rond wielerlegende Eddy Merckx zal draaien. Hij nam in 1969 voor het eerst deel aan de Ronde van Frankrijk en won meteen. Met overmacht, want hij had in het eindklassement een voorsprong van meer dan 17 minuten op de tweede. Merckx was de beste in zes ritten en won bovendien ook nog de groene trui (puntenklassement) en de bolletjestrui (bergklassement). België stond op zijn kop, want het was dertig jaar geleden dat nog eens een landgenoot de beste was in de Tour. De kannibaal, zoals de bijnaam van Merckx luidt, zou in zijn carrière de Ronde van Frankrijk vijf keer winnen.