Zijn de Belgen gelukkig?

29/03/2018

Onlangs publiceerde de krant La Libre een geluksonderzoek voor België. Geluksgevoel, verschillen tussen geslachten, leeftijden of tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ziehier wat we eruit kunnen leren.

Volgens deze enquête geeft één Belg op drie (35%) zichzelf minstens 8 op 10 en beschouwt zich dus als heel gelukkig. Omgekeerd zegt één Belg op vier (28%) niet gelukkig te zijn, met slechts 5 op 10 of minder op de geluksschaal.

De verschillen tussen de gewesten zijn nagenoeg onbestaande. Immers, Vlamingen (6,56), Walen (6,55) en Brusselaars (6,44) geven zichzelf ongeveer dezelfde score. Mannen en vrouwen eveneens.

Leeftijd daarentegen lijkt bepalend te zijn. 60-plussers  zijn doorgaans gelukkiger dan de rest van de bevolking (7,2). Een mogelijke verklaring is dat deze generatie, die gemakshalve de babyboomers worden genoemd, meestal al goed heeft gespaard en doorgaans haar eigen keuzes kan maken. De zogeheten generatie X daarentegen, mensen tussen 35 en 49 jaar, vindt zichzelf gemiddeld het minst gelukkig (6,2).

Voorts blijkt uit de enquête dat wie tevreden is over zijn financiële situatie 22% minder risico loopt ongelukkig te zijn, tegenover 18% voor wie zich gezond voelt. De 3 b’s (behoefte aan zelfstandigheid, behoefte er sociaal bij te horen en behoefte aan vaardigheden) spelen ook een grote rol, met respectievelijk 26, 17 en 22% minder kans om ongelukkig door het leven te gaan.

Toch zijn die statistieken die geluk, nochtans een erg abstract begrip, in een bepaalde wiskundige logica vangen, uiteraard alleen maar van tel als men vindt dat geluk bereken-, synthetiseer- en manipuleerbaar is.