België is zesde rijkste land ter wereld

26/10/2017

België is het zesde rijkste land ter wereld: dit blijkt uit het recent gepubliceerde Allianz Global Wealth Report 2016. Daaruit blijkt ook dat het wereldwijd financieel gemiddelde dit jaar is gestegen. Het wereldwijd nettofortuin groeide met 7,6% naar een totaal van 128,5 miljard euro. Dit neemt echter niet weg dat de vermogens ongelijk verdeeld blijven: de rijkste 10% bezit 79% van alle rijkdom.

Het klassement rangschikt jaarlijks de wereldwijde financiële vermogens, door het totaal aan financiële activa in beschouwing te nemen en daarvan de schulden af te trekken. Voor het eerst steken de Amerikanen de Zwitsers voorbij, wat de Verenigde Staten dus op de eerste plaats zet en Zwitserland op de tweede.

De Verenigde Staten staan op één met 177 210 euro netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking, gevolgd door Zwitserland met 175 720 en Japan met 96 890. België staat dus op de zesde plaats met 92 080 euro netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking. In 2000 stond België nog op de vierde plaats.

 
Rijkdom, maar geen gezondheid of gelijkheid

Hoe dan ook, op andere vlakken doet België het minder goed. Uit een recent onderzoek van Clinic Compare, een Britse vergelijkingssite bleek dat België zich in de top 20 van meest ongezonde landen ter wereld klasseert. De organisatie stelde een ranglijst op van de levensstijl van 179 landen op basis van de alcohol-, de tabakconsumptie en het percentage van de bevolking dat te kampen heeft met overgewicht. Ze deden dat op basis van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, CIA World Factbook en de World Lung Association. De top 10 wordt vooral ingevuld door Oost-Europese landen. Een verrassing is echter Luxemburg dat op de negende plaats eindigt, gevolgd door de Verenigde Staten op tien. België eindigt op de veertiende plaats, gezien de hoge percentages van alcohol- en tabakconsumptie (beide op een zevende plaats wereldwijd).

Ook op vlak van gelijkheid tussen kinderen scoort België slecht. In 2016 publiceerde Unicef een rapport over de ongelijkheid tussen kinderen in 41 geïndustrialiseerde landen. Daaruit bleek dat België een van de slechte leerlingen van de klas is: het eindigde op de 29e plaats en de ongelijkheid bleek toegenomen ten opzichte van de voorgaande jaren, op vlak van zowel inkomensongelijkheid, onderwijsongelijkheid, gezondheid als levenstevredenheid.