Abdij van Tongerlo beschikt over opmerkelijke kunstschat

10/05/2019

In de abdij van Tongerlo hangt al sinds 1545 een replica van "Het laatste avondmaal" van Leonardo da Vinci.

Volgens de Amerikaanse auteur, kunsthistoricus en Da Vinci-expert Jean-Pierre Isbouts is zeker het gezicht van de figuur Johannes door de meester zelf geschilderd. Dat leidt hij af uit de recente scans van onderzoekscentrum Imec uit Heverlee. De heel subtiele tekening van de neus en de lippen van Johannes lijken sterk op Da Vinci’s vroege werk, de Mona Lisa. Alleen Da Vinci beheerste in de 16e eeuw die techniek.  

Leonardo da Vinci schilderde zijn wereldberoemde fresco “Het laatste avondmaal” tussen 1495 en 1498. Van de muurschildering maakten zijn leerlingen later drie kopieën. Een ervan belandde in de norbertijnenabdij van Tongerlo. Het doek is 45 vierkante meter groot en zou in 1506-07 zijn gemaakt door Andrea Solari. T

Abt Arnoud Streyters kocht het werk in 1545 ter versiering van de toenmalige abdijkerk. Twee keer ging het bijna verloren. Tijdens het Franse bewind verstopten de monniken het doek in een graanschuur en in 1929 overleefde het een grote brand in de abdij. In 1960 kreeg het werk een eigen gebouw, het Da Vinci-museum.

Kunsthistorici hechten grote waarde aan de replica van Tongerlo, omdat het de meest getrouwe is en omdat van het originele fresco in het klooster van Santa Maria Delle Grazie in Milaan steeds minder te zien is door pigmentvervaging. Toch is ook de kopie aan restauratie toe. Jean-Pierre Isbouts heeft hiervoor een fundraisingcampagne gelanceerd. De restauratie zou 500 000 euro kosten.